Wednesday, 27 August 2008

75-85 nu-i cam mult? e cu firma, cu tva?

Nu-i nici cu firma nici cu TVA din cate am inteles... Pana la urma am stabilit undeva la un 78 de euro per m2 (7000 euroi), cu eventualitatea de vre-o 100 de euro in plus (sau cine stie... poate nu) pentru ca la tabla lucreaza cu altcineva, si nu stie ce preturi mai au aia pt cand termina el cu acoperisul.

All in all iese cam la 80 euro mp. Faza e ca la o casa mica tot e munca - vorba primului muncitor.. pai tot la 60 cm tre' sa sap? - stalpii tot aia sunt (poate cu 2-3 mai putini fata de o casa medie), placa tot trebuie armata... etc, etc... munca nu e chiar proportional mai mica. Se vede si din proportia dintre suprafata utila si cea construita, unde la o casa de 150 mp diferenta dintre suprafata construita si cea utila poate ajunge la 15-18%, pe cand la mine... diferenta e cam spre 30%. Deci daca proportional, munca nu scade odata cu suprafata casei, nici pretul nu are cum sa fie chiar proportional...

Stiu ca se poate si la preturi de 50-60 eur/mp. La 90 mp construiti cat are casa mea cu totul, ar iesi 4500-5400 euro la rosu... Ce echipa iti mai vine sa iti faca o casa la 5000 de euro? La banii astia nici nu se deplaseaza de acasa... Nu ca n-ar fi mult si astia pentru buzunarul meu... dar realitatea din teren cu care m-am intalnit a fost asta. Ori mi-au zis ca vin si cand au vazut planul (mai am si o amarata de panta si fundatia e in trepte - mai bine zis intr-o treapta) au zis pas, ori pur si simplu nu s-au miscat.

Ce sper eu din tot sufletul este sa nu avem probleme prea mari si sa nu fim nevoiti sa schimbam echipa, cum am vazut ca s-a intamplat la multa lume. In rest, deie Domnul sa ne intelegem sambata acum cand ne intalnim pe etape de lucru cu termene clare (cu transe aferente de bani la finalizari), ca macar sa se apuce de sapat luni 1 septembrie cum au zis.

No comments:

Post a Comment