Wednesday 27 August 2008

75-85 nu-i cam mult? e cu firma, cu tva?

Nu-i nici cu firma nici cu TVA din cate am inteles... Pana la urma am stabilit undeva la un 78 de euro per m2 (7000 euroi), cu eventualitatea de vre-o 100 de euro in plus (sau cine stie... poate nu) pentru ca la tabla lucreaza cu altcineva, si nu stie ce preturi mai au aia pt cand termina el cu acoperisul.

All in all iese cam la 80 euro mp. Faza e ca la o casa mica tot e munca - vorba primului muncitor.. pai tot la 60 cm tre' sa sap? - stalpii tot aia sunt (poate cu 2-3 mai putini fata de o casa medie), placa tot trebuie armata... etc, etc... munca nu e chiar proportional mai mica. Se vede si din proportia dintre suprafata utila si cea construita, unde la o casa de 150 mp diferenta dintre suprafata construita si cea utila poate ajunge la 15-18%, pe cand la mine... diferenta e cam spre 30%. Deci daca proportional, munca nu scade odata cu suprafata casei, nici pretul nu are cum sa fie chiar proportional...

Stiu ca se poate si la preturi de 50-60 eur/mp. La 90 mp construiti cat are casa mea cu totul, ar iesi 4500-5400 euro la rosu... Ce echipa iti mai vine sa iti faca o casa la 5000 de euro? La banii astia nici nu se deplaseaza de acasa... Nu ca n-ar fi mult si astia pentru buzunarul meu... dar realitatea din teren cu care m-am intalnit a fost asta. Ori mi-au zis ca vin si cand au vazut planul (mai am si o amarata de panta si fundatia e in trepte - mai bine zis intr-o treapta) au zis pas, ori pur si simplu nu s-au miscat.

Ce sper eu din tot sufletul este sa nu avem probleme prea mari si sa nu fim nevoiti sa schimbam echipa, cum am vazut ca s-a intamplat la multa lume. In rest, deie Domnul sa ne intelegem sambata acum cand ne intalnim pe etape de lucru cu termene clare (cu transe aferente de bani la finalizari), ca macar sa se apuce de sapat luni 1 septembrie cum au zis.

Monday 25 August 2008

Tot pe loc, pe loc, pe loc, sa rasara busuioc!

Din pacate suntem si noi "la zi" cu toate furcile caudine prin care trebuie sa treci abia pana cand reusesti sa incepi casa!

Adica, am asteptat in zadar niste muncitori care ne promisesera ca la 1 august sunt pe teren, care mai apoi au zis ca mai au inca putin de finisat la lucrarea anterioara, dar sigur vin la 15 august, ca in final, dupa ce ne-am dus cu planurile in dinti la ei, sa ne spuna ca aaaaaa... ca ei intelesesera ca e vorba de o casa mica... si ca sa sape ei fundatie de 60 de cm.... cam greu! asa ca ne-au lasat balta. Macar daca mi-ar fi spus asta mai de mult!

Ma rog, asta e. Am inceput sa cautam altii si aceeasi poveste: ca ei fac mai mult finisaje,ca la betoane e mai greu de muncit si mai putini bani, etc, etc....

De-abia ieri s-a mai miscat teoretic ceva. Am vorbit cu un alt nene, am fost si la teren, cica maine ne spune un pret ferm (orientativ ne zisese undeva intre 75-85 euro/mp manopera la rosu) acu' om vedea maine daca ne mai suna sau dau si astia bir cu fugitii....

Aaa.. si intre timp am facut baraca de lemn.